סחרחורת תנוחתית התקפית - BPPV

 סחרחורת תנוחתית התקפית טבה (BPPV – Benign paroxysmal positional vertigo) היא אחת ממחלות הסחרחורת הנפוצות של האוזן הפנימית. במחלה זו חלקיקי סידן קטנים המצויים באיבר שיווי המשקל שבאוזן הפנימית ניתקים ממקומם, עוברים למדור אחר באוזן הפנימית ותנועתם בנוזלי האוזן גורמת לתחושת סחרחורת סיבובית קשה בשינויי תנוחה.
inner earהחלקיקים הניתקים ממקומם עוברים לנוזלי התעלות החצי-קשתיות (התעלות הסמי-סירקולריות). בדרך כלל מעורבות במחלה התעלה האחורית או התעלה הצדדית (ראה בתרשים) ותנועת ראש במישורים הרלבנטיים גורמת לחלקיקים אלו לנוע בנוזל ולגרום לתחושת סחרחורת סיבובית.
במקרים רבים BPPV מופיע לאחר מחלה וירלית או לאחר חבלת ראש. לעיתים המחלה מופיעה בעקבות חשיפה של הראש והצואר לתנוחות קיצוניות כמו בהתעמלות. יחד עם זה במקרים רבים לא ניתן לאתר סיבה למחלה.
אבחון המחלה מסתייע בהפקת ניד עיניים (תנועת עיניים בעלת פאזה מהירה ופאזה איטית) בעת שינוי תנוחה.
זוהי אומנם מחלה חולפת אך היא ניתנת לטיפול עם הטבה מהירה באמצעות תמרון תנוחתי המחזיר את החלקיקים למקומם. קיימים מספר סוגי טיפולים תנוחתיים שהנפוץ בהם הוא תמרון ע"ש אפלי (EPLEY MANEUVER) אותו מבצע גם ד"ר עילם במרפאתו והוא נמשך מספר דקות עם שיעורי הצלחה גבוהים מאוד (כ 80%). לאחר הטיפול מומלץ לשכב כאשר הראש מוגבה למשך מספר ימים. חלק מן המטופלים ממשיכים לסבול מתחושת כובד בראש וחוסר יציבות אף לאחר הטיפול למשך שבועות אחדים עד להחלמה.